Kunst en cultuur
/
Plantage buurt

Dutch Film Academy

Kunst en cultuur / Plantage buurt
Markenplein 1
info@filmacademie.nl

De Filmacademie

De Filmacademie leidt studenten op tot filmmakers: verhalenvertellers met een eigen specialisatie binnen het filmvak. De Filmacademie is een hbo-opleiding met negen studierichtingen op bachelorniveau en een onderzoeksgerichte masteropleiding.

Het gebouw

Het gebouw van de Nederlandse Filmacademie, ontworpen door architect Coen van Velsen, is in 1999 in gebruik genomen. Het gebouw is in twee opzichten een reparatieproject. Het is deel van een strook bebouwing waar voor de aanleg van de IJ-tunnel een stuk tussenuit werd gesloopt. Bovendien komt het gebouw tegemoet aan de wens om het Mr. Visserplein te begrenzen en daarbij de rooilijn van de voorliggende straat te herstellen. Een derde belangrijk aspect is dat het gebouw ruimte laat voor toekomstige bebouwing van het plein maar intussen wel als pleinwand functioneert.

Het vier verdiepingen tellende gebouw heeft een ruitvormige plattegrond. De gevels bestaan uit verticale betonnen ribben met daartussen rechthoekige panelen van verschillende tinten mintgroen zonwerend glas. Het interieur wordt gekenmerkt door kale betonnen muren en minimaal kleurgebruik. Met het oog op geluidsisolatie is kern van het gebouw vrijstaand en heeft het een eigen fundering. Dit blok is in het centrum van het gebouw gerealiseerd en daardoor is er sprake van een doos-in-doos-constructie. In deze tegen daglicht en geluid beschermde ruimte zijn de studio’s en de bioscoop gelegen. Doordat het blok de essentiële ruimten voor film en televisie bevat, is het ook symbolisch gezien de kern van de opleiding.

In de ruimte die de kern omgeeft liggen langs de gevels de werkruimtes, toiletten en horeca aan lange galerijen. Loopbruggen verbinden deze omlopen met de kern. Door het kerngebouw een verdieping minder hoog te maken dan de schil eromheen, is op het dak een patio ontstaan. Deze heeft de vorm van een amfitheater en doet dienst als terras. Op het niveau van de tweede en derde verdieping is een bioscoopzaal met 100 stoelen. Het aflopende plafond van de bioscoop is de onderkant van het oplopende dakterras van de kantine. Publieke ruimten, zoals de mediatheek, grenzen zoveel mogelijk aan de gevel. Het gebouw heeft een sobere indeling en aankleding. Het kleurgebruik is minimaal en felle contrasten zijn afwezig.

Read More
Accessoires
Bar
Bezorgen
Boeken
Chinatown
Chinees
Dierentuin
Fashion
Film
Gay
Gedenkplaats
Inboedel
Kleding
Kunst
Lunch
Markt
Museum
Muziek
Ontbijt
Opleidingen
Park
Reizen
Restaurant
Slager
Sport
Supermarkt
Tentoonstelling
Thai
Theater
Vintage
Wifi