Art and Culture
/
Plantage buurt

Dutch Film Academy

Art and Culture / Plantage buurt
Markenplein 1
info@filmacademie.nl

The Film Academy

The Film Academy trains students to become filmmakers: storytellers with their own specialization within the film profession. The Film Academy is a college education with nine bachelor’s degree courses and a research-oriented master’s program.

The building

The building of the Dutch Film Academy, designed by architect Coen van Velsen, was commissioned in 1999. The building is a repair project in two respects. It is part of a strip of buildings where for the construction of the IJ-tunnel a piece was demolished. In addition, the building meets the desire for the Mr. Visserplein to limit and thereby the building line of the present street to restore. A third important aspect is that the building leaves room for future development of the square but in the meantime it functions as a square wall.

The four-storey building has a diamond-shaped floor plan. The façades consist of vertical concrete ribs with rectangular panels of different shades of mint-green sun protection glass between them. The interior is characterized by bare concrete walls and minimal use of color. With a view to sound insulation, the core of the building is free standing and has its own foundation. This block is realized in the center of the building and therefore there is a box-in-box construction. The studios and the cinema are located in this space protected against daylight and sound. Because the block contains the essential spaces for film and television, it is also symbolically the core of the program.

In the space that surrounds the core, lie along long galleries. the workspaces, toilets and catering facilities along the façades Walkways connect these circuits with the core. By making the core building one floor less high than the shell around it, a patio has been created on the roof. This has the shape of an amphitheater and serves as a terrace. At the level of the second and third floor is a cinema room with 100 seats. The sloping ceiling of the cinema is the bottom of the canteen’s rising roof terrace. Public spaces, such as the media library, border the façade as much as possible. The building has a sober layout and decoration. The use of color is minimal and fierce contrasts are absent.

Read More
2nd hand Furniture
Accessoires
Art
Bars
Books
Breakfast
China town
Chinese
Clothing
Delivery
Education
Fashion
Film
Gay
Lunch
Market
Memorial
Museum
Muziek
Park
Reizen
Restaurant
Slager
Sport
Supermarkt
Tentoonstelling
Thai
Theater
Vintage
Wifi
Zoo